Informatii:
Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -    
editia 31 octombrie - 3 noiembrie 2013
rss feed
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri pe e-mail

18°C

Umiditate:67%
Viteza vantului:11 KMH
Vizibilitate:11 km
  4.5114
  0.1605
Special | 30 august - 1 septembrie 2004 | Sebastian POELINCA
Micsoreaza fontMareste font

Fara paratraznet la Casa Domnului

Biserica baptista din Bucovat - lovita de trasnet


Desi in ultimele zile vijeliile devasteaza intreaga tara, apele inghitind zeci de gospodarii si provocand pagube de sute de milioane de lei, Timisul a fost ferit de asemenea urgii. Joi seara, insa, in urma unei furtuni, Biserica Crestina Baptista din Bucovat a fost inghitita de flacari, dupa ce a fost lovita de un trasnet. Desi unii sateni sunt de parere ca ar fi vorba de un blestem, enoriasii recunosc ca vina incendiului le apartine partial, deoarece cladirea bisericii nu a fost dotata cu un paratrasnet.

50% cenusa

Furtuna care s-a abatut joi seara asupra comunei Bucovat a lasat fara biserica o comunitate de 30 de familii de baptisti. Flacarile au devastat cladirea sfanta construita din lemn de brad, dupa ce biserica a fost lovita de un trasnet. "Dupa ce a inceput vijelia, ceva a bubuit, mai puternic decat o bomba. Am iesit in curte, pentru ca am crezut ca fulgerul mi-a lovit masina. Apoi am simtit miros de fum. Am observat flacarile care inghiteau acoperisul bisericii si mi-am dat seama ca a fost lovita de trasnet", ne-a povestit Ionel Torsan, a carui casa se afla in vecinatatea lacasului de rugaciune.
Satenii nu au reusit sa stinga focul deoarece lemnul din care era construit acoperisul era invelit intr-o folie de aluminiu, care trebuia sa protejeze cladirea de ploaie. Oamenii au cerut ajutorul Grupului de Pompieri "Banat", care a intervenit pentru stingerea incendiului cu trei autospeciale. Timp de o ora, pompierii militari s-au luptat cu flacarile, dar lacasul de cult a fost carbonizat in proportie de 50%. Desi enoriasii au incercat sa salveze cat mai multe obiecte din biserica, majoritatea au pierit inghitite de foc. Acoperisul complet distrus, bucati carbonizate din mobilier si picturi acoperite de fum au fost imaginile de care a dat cu ochii pastorul bisericii plecat in concediu si chemat de urgenta acasa de oameni.

Acoperis suedez carbonizat "la minut"

"Este vointa lui Dumnezeu. O sa incercam sa reconstruim biserica, iar pana ne vom reveni, slujba se va tine intr-o alta cladire", ne-a declarat Ghita Schinteie, pastorul bisericii carbonizate din Bucovat. De altfel, barbatul isi asuma o parte din vina pentru producerea incendiului: "Poate ca nu se intampla nimic daca cladirea avea paratrasnet. Insa de fiecare data am amanat montarea unui asemenea mecanism, achizitionand alte bunuri pentru biserica".
Lacasul de rugaciune care a pierit inghitit de flacari a fost ridicat in urma cu patru ani, din donatiile unor misionari americani din Florida. Constructia a costat peste 15.000 de dolari. "Acoperisul, din lemn de brad, a fost invelit in aluminiu. Asa construiesc nordicii, in special suedezii, si garantia depaseste 50 de ani. Noi, ca romanii, am spus ca rezista 60-70 de ani. Insa, in timpul incendiului, apa nu a putut sa ajunga la lemnul ros de flacari tocmai din cauza placilor de aluminiu", ne-a mai declarat pastorul. Tavanul fals, mobilierul si acoperisul au fost complet distruse, prejudiciul provocat de incendiu depasind suma de 200.000.000 de lei. "Au ars cartile bisericesti, pe care le putem inlocui, iar o pictura, pentru care am dat 1.500 de dolari, a fost de asemenea distrusa", ne-a mai spus pastorul Ghita Schinteie. Oamenii vor incerca sa-si reconstruiasca biserica sperand intr-un nou ajutor al americanilor. "Dumnezeu are un plan pentru fiecare. Oamenii m-au ales pe mine ca sa le fiu pastor. Asa e la noi, trebuie sa fii votat de 3/4 din comunitate ca sa ajungi pastor. Acum, la 40 de ani, sunt student in ultimul an la Facultatea de Teologie Pastorala Baptista de la Universitatea ´Emanoilª" din Oradea. O sa reusim sa strangem banii pentru a reconstrui biserica si, de aceasta data, ii vom monta si un paratrasnet", a mai spus pastorul Schinteie.