Informatii:
Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -    
editia 31 octombrie - 3 noiembrie 2013
rss feed
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri pe e-mail

17°C

Umiditate:93%
Viteza vantului:10 KMH
Vizibilitate:11 km
  4.5039
  0.161
Faradelegi in presa vremii | 21 - 24 iunie 2007 |
Micsoreaza fontMareste font

Prins in padurea statului

Cine judeca un jandarm hot?


Plutonierul Dungal, de loc din Cetatea Alba, fiind in mare nevoie de lemne, iarna dovedindu-se una mai geroasa decat si-ar fi putut inchipui si luand pilda de la alti vecini, a inhamat doi cai la caruta si s-a dus direct in padurea de la marginea orasului. Numai ca aceasta era proprietatea statului.

Ghinionul a facut ca tocmai atunci s-au nimerit a iesi in cautare de asemenea talhari padurarii, insotiti de politisti. Desi era vorba de un coleg cu o uniforma asemanatoare, nu s-au aratat impresionati si, "dresandu-i-se proces verbal, a fost trimis in fata judecatorului de ocol spre a fi judecat pentru delict silvic, pe baza legii silvice", scria Dimineata in 2 mai 1929, dupa ce cazul a ajuns la Inalta Curte de Casatie.

Iar de aici incepe hazliul situatiei, cel putin din perpectiva din care au fost prezentate datele problemei la gazeta. Judecatorul de ocol si-a declinat competenta, considerand ca jandarmii, fiind militari activi, trebuie sa fie judecati de catre instantele militare. Consiliul de razboi, caruia i-a fost trimis dosarul, si-a declinat competenta judecarii plutonierului, considerand ca, pentru judecarea acestor delicte speciale, se aplica competenta speciala, confirmata prin codul justitiei militare.

Astfel, conflictul de competenta a ajuns inaintea Inaltei Curti de Casatie, invinuitul ajungand altfel sa nu mai fie tras la raspundere penala. Ascultand concluziile argumentate ale procurorului, judecatorii au retinut competenta speciala a judecatoriei de ocol si, intr-un tarziu, au decis ca aceasta il va judeca pe jandarmul hot.