Un proces de 15.000 de euro

Traficantii de influenta in roba, trimisi in judecata, dar liberi


Procurorii anticoruptie timisoreni au finalizat cercetarile in dosarul penal deschis pe numele a doi avocati si al unui lichidator judiciar. Avocatii vor fi judecati in libertate, iar lichidatorul judiciar, in arest. La mijloc e vorba de o suma de 15.000 de euro, care trebuia sa influenteze o sentinta judecatoreasca.

Edit Lazar si Calin Clopina, avocati in cadrul baroului Timis, si lichidatorul judiciar Pavel Kasai, au fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, Lazar, si pentru complicitate - Kasai si Clopina.
Edit Lazar este cercetata dupa ce, in septembrie, a cerut si primit 15.000 de euro, de la o persoana cercetata penal pentru ultraj, pentru a interveni pe langa membrii unui complet de judecata din cadrul Curtii de Apel Timisoara si a-i determina sa pronunte, in recurs, o solutie favorabila mituitorului. In actiunea sa, avocatul Edit Lazar a fost ajutat de Calin Clopina si de executorul judecatoresc Pavel Kasai. In urma perchezitiei efectuate la sediul firmei lui Kasai, anchetatorii au gasit o parte din banii dati de denuntator. Mai mult, pentru a da afacerii iz de legalitate, Edit Lazar a falsificat contractul de asistenta juridica prin care se angaja ca il va apara pe cel care a denuntat-o, completand ulterior momentului intocmirii si semnarii actului mentiunea “onorariu de succes - 15.000 de euro”.
Cei trei au fost prinsi in flagrant, in urma cu cateva saptamani, pe numele lor fiind emise mandate de arestare. O decizie controversata, acuzata de impartialitate de o parte a presei si chiar de voci din palatul Dicasterial a facut ca avocatii Edit Lazar si Calin Clopina sa fie judecati in stare de libertate. Nici Kasai Pavel nu este, insa, intr-o stare tocmai dramatica, chiar daca este inca arestat preventiv. Recent, a depistat ca este suferind de o boala care oricum nu poate fi tratata in mediul penitenciar... De altfel, din convorbirile inregistrate reiese clar ca Lazar promitea ca va obtine o achitare sau in cel mai rau caz o amenda penala, iar daca va refuza sa plateasca, denuntatorul va primi ani grei de detentie. In aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au dispus neinceperea urmarii penale fata de judecatorii Mircea Godea, Ramiro Mancas si Victor Ionescu, de la Curtea de Apel Timisoara, membrii ai completului la care facea referire Lazar. Neinceperea urmaririi penale a fost solutia care a fost data si in cazul judecatorului Danut Diaconescu de la Tribunalul Timis cel care, din discutiile celor trei, ar fi urmat sa intermedieze afacerea. Pentru a afla toate detaliile afacerii, timp de 48 de ore, telefoanele magistratilor au fost interceptate, stabilindu-se ca intre Kasai si judecatorul Diaconescu au avut loc mai multe convorbiri, insa nu au existat indicii care sa duca spre savarsirea vreunei infractiuni.
Din cauza acuzelor aduse de pe margine judecarii acestui caz, dosarul a fost trimis Tribunalului Bistrita Nasaud, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat ca procesul sa nu fie judecat in Timisoara.