Romani prin lumea larga

Stapanii infractiunilor si ai puscariilor


Peste 4.000 de romani sunt urmariti prin Interpol, alti 3.500 fiind dati in urmarire generala in intreaga tara. In plus, aproximativ 2.000 de romani sunt dati in urmarire locala, in judetele tarii. Iar peste 7.600 de romani sunt in prezent arestati sau condamnati in puscarii din diferite state ale lumii. Acasa, inchisorile sunt pline-ochi cu peste 34.000 de detinuti. Iar Politia Romana a comunicat recent ca a cercetat peste un milion de romani, doar anul trecut.

4.000 de romani, urmariti prin Interpol

Peste 4.000 de romani sunt cautati prin Interpol, fiind condamnati pentru diverse infractiuni, se arata in raportul pe anul 2005 al Biroului National Interpol din Romania. Majoritatea sunt cautati pentru infractiuni economice sau pentru fapte de mare violenta, pentru trafic de droguri sau de persoane.

Potrivit acelorasi statistici, birourile Interpol din cele 177 de state unde actioneaza organizatia au cerut informatii despre aproape 2.900 de romani care au savarsit infractiuni pe teritoriul altor state. Numai in 2005, Biroul National Interpol din Romania a dat in urmarire internationala peste 1.050 de romani, cu 25% mai multi decat in anul precedent. Astfel, in 2005, peste 300 de romani au fost localizati si arestati in alte state, urmand sa fie extradati. Italia, cu 72 de persoane extradate, pare sa fi fost tara preferata a romanilor condamnati la inchisoare, care au ales sa fuga de acasa, pentru a scapa de pedeapsa. Aceasta a fost urmata de Spania, cu 50 de infractori romani returnati. In general, insa, remarca raportul Biroului National Interpol, infractorii romani sunt mai lenesi si nu fug prea mult sau prea departe, oprindu-se in statele europene, unde au rude sau prieteni : Germania, Bulgaria, Franta, Ungaria ori Austria. Fiecare dintre aceste tari a extradat, in anul 2005, cate 20 de romani care s-au refugiat pe teritoriul lor.

In ceea ce priveste numarul de infractori fugiti prin lume, conform unei statistici internationale, realizata de Interpol in 2004, Romania era pe la mijlocul listei de 177 de state in care exista birouri Interpol. In capul listei erau Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie si China, cu cateva zeci de mii de urmariti international. State precum Franta, Spania, Germania, Italia, Polonia sunt la egalitate cu Romania la capitolul urmariti international, cu peste 3.000 de persoane la vremea respectiva.

7.600 de romani arestati sau condamnati pe glob

Peste 7.600 de romani sunt arestati preventiv sau condamnati definitiv la inchisoare in intreaga lume, potrivit unor date centralizate la inceputul anului de Ministerul Afacerilor Externe. Statistica prezentata de M.A.E. nu ii include decat pe acei romani care au fost de acord ca autoritatile consulare romane din tarile in care au fost arestati sau condamnati sa fie instiintate despre situatia lor. Numarul total oficial al acestora era la sfarsitul lui februarie - atunci cand M.A.E. a realizat cercetarea - de 7.639 de persoane.

Cei mai multi dintre romanii privati de libertate se afla in locuri de detinere din Italia (3.194) si din Spania (2.102). Pe urmatoarele locuri in top se situeaza Franta, Belgia si Statele Unite ale Americii, care au in inchisori, fiecare, peste 300 de romani retinuti sau condamnati definitiv. Pe locurile urmatoare vin Ungaria, Austria si Germania. Suspectii sau infractorii romani au ajuns insa si in tari exotice precum Cuba, unde doi romani sunt in prezent privati de libertate, in Thailanda, Vietnam sau Pakistan.

Potrivit aceleiasi statistici, cea mai mare parte a romanilor despre care se vorbeste in acest raport a fost condamnata pentru furturi (din locuinte sau de masini, precum si din magazine). Pe locul doi in top, sunt talhariile, iar pe locul trei sunt retelele de crima organizata, coordonate de romani sau in care acestia sunt implicati alaturi de rusi, ucraineni, moldoveni, sarbi sau albanezi. Este vorba in special de retele de trafic de fiinte umane, pentru prostitutie sau de munca la negru. Tot pe un loc fruntas se situeaza si inselaciunile si ingineriile economico-financiare ilegale realizate de romani peste hotare. Pe ultimul loc in topul infractiunilor se situeaza cele cu violenta.

Libertate "doar cu buletinul"

Politistii sustin ca de la inceputul acestui an, numarul infractorilor care dispar este mult mai mare decat in anii precedenti. Asta deoarece, inainte de aderarea la Uniunea Europeana, fiecare roman era verificat la iesirea din tara si introdus intr-o baza de date, iar urmaritii general erau prinsi mult mai usor. Faptul ca de la inceputul lui 2007 romanii pot parasi tara doar in baza cartii de identitate ingreuneaza munca oamenilor legii, mai ales ca politistilor de frontiera legea nu le mai permite sa detina baze de date cu cei intrati sau iesiti din tara. Astfel, cei condamnati pot pleca linistiti "doar cu buletinul", controlul cetatenilor care vor sa plece in U.E. fiind aleatoriu la punctele de trecere a frontierei.

Astfel, zeci de urmariti general reusesc sa plece legal din tara la cateva zile dupa ce afla ca au fost condamnati definitiv, deoarece din cauza birocratiei mandatele de executare a pedepsei sunt transmise cu greutate de la instante catre Politie si ulterior introduse in baza de urmariti general. Uneori pot trece aproape doua sau trei saptamani, pana condamnatul este dat in urmarire.

3.400 de romani, in urmarire generala

Peste 3.400 de persoane sunt date in urmarire generala, informatii despre acestea regasindu-se pe site-ul Politiei Romane www.igpr.ro. Cei mai multi romani cautati de Politie, aproape 500, sunt condamnati pentru inselaciuni. Pe locul doi vin cei condamnati pentru furturi, cu 360 de urmariti general, iar pe locul trei se situeaza cei condamnati pentru infractiuni la regimul rutier - peste 200. Romanii urmariti pentru falsuri sunt in numar de 160, la egalitate cu hotii care au spart sedii de firme si cu cei care au furat din locuinte. Alti 80 de romani sunt dati in urmarire generala pentru ca au fost condamnati pentru trafic de droguri. Tot 80 de romani sunt cautati, dupa ce au primit condamnari definive pentru proxenetism sau prostitutie. 60 de persoane mai sunt pe lista de urmariti, condamnati pentru viol, iar inca 60 pentru evaziune fiscala. La capitolul infractiuni cu violenta sunt 56 de persoane condamnate pentru omoruri, iar 50 pentru tentativa la omor.

34.000 de detinuti in penitenciarele de acasa

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in decembrie 2006 existau aproximativ 34.000 de persoane incarcerate in inchisoarile din tara. Buna sau rea, noutatea e ca aproape 19.700 de puscariasi au fost eliberati doar anul trecut din penitenciare. Majoritatea isi ispasisera pedeapsa, iar mai bine de 30% dintre acestia, spun statisticile, au fost eliberati inainte de termen. Locurile in puscarie nu au ramas goale, deoarece alte peste 18.100 de persoane au fost condamnate la inchisoare si au intrat astfel in "facultatile" din intreaga tara.

Totusi, la finalul lui 2006, cand s-a tras linie si s-a facut diferenta intre iesiri si intrari, Administratia Nationala a Penitenciarelor a ajuns la concluzia ca are in custodie cu 2.700 mai putini puscariasi decat avusese la inceputul anului. Iar cum Politia a anuntat ca a cercetat peste un milion de persoane in dosare penale doar in 2006, viitorul este "promitator".